Alles van Oudewater
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Oudewater, een stad om van te smullen

Oudewater, een stad om van te smullen
Oudewater
Aanvang 15:00u
Toleind 1 / Oudewater


Binnenkort telt Oudewater maar liefst 3 eetbare tuinen. Wethouder Bas Lont verricht zaterdag 11 mei 2019 de officiële opening vanaf 15.00 uur aan het Toleind 1, naast de sportschool van Richard Proost en hoveniersbedrijf Brand.

Eetbare stad

Groente en fruit direct uit de eigen buurt. Hoe lekker is dat. Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om 's avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? In Oudewater is dat geen probleem. Dat is het idee van een eetbare stad. De kruiden en bloemen groeien om de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten én de maaltijd te veraangenamen. Eet smakelijk!

Genieten

In Nederland zijn diverse ontwikkelingen gaande op het gebied van ‘Urban Farming, stadslandbouw en voedselbossen'. Ook in Oudewater. Wethouder Bas Lont: ,,Met een aantal enthousiaste inwoners hebben we kleine stukjes grond veranderd in tuinen met kruiden, groente, fruit en een bankje om van dat alles te genieten''. Daar blijft het niet bij. ,,Op de Markt staan kruidenbakken en is er veel eetbaars te vinden in de Oudewaterse landschapsparken. Deze locaties geven naast eten ook een enorme boost aan vlinders en insecten die dit soort plaatsen nodig hebben om te kunnen leven''.

Drie pluktuinen

1. De Parochietuin hoort bij de Oudkatholieke kerk H.H. Michael en Johannes de Doper. Deze tuin vormt een combinatie van planten en kruiden die veelal een symbolische betekenis hebben in de bijbel.

2. Het Rode Dorp, stedenbouwkundig een bijzonder complex, ontworpen door Jan Wils en gebouwd in 1920. In het ontwerp is gezocht naar een dorpse sfeer. In het plantsoentje - in de knik van de Lange Burchwal - bevindt zich de buur(t)tuin. Hier groeien snoephagen, fruit, kruiden, groente, bijenplanten en meer.

3. Eet- en Beweegtuin op het Toleind bevat een parcours bestaande uit een vijftal trimtoestellen waar iedereen aan zijn gezondheid kan werken. Verder staan hier fruitbomen en allerlei eetbare planten en kruiden waar men wild mag plukken: het zogenaamde bermsnacken.

Voor alle eetbare tuinen geldt: Pluk verantwoord en met mate. Laat ook iets over voor anderen.

Pluktuin bij het Rode Dorp.

 

 


Meer informatie Gemeente Oudewater

« terug
Uitvaartverzorging Midland